Brug for et Billån?

Skal du have en ny tyskerslæde eller kan en rispisker gøre det? Hvad enten du drømmer om en ny BMW eller en brugt Toyota, så er finansiering af biler en indtægtskilde for alle låneinstanser. Du skal have læst på lektien, før du tropper op hos forhandleren. Når du først står nede foran din kommende ”udkårne” bil, kan du hurtigt blive forvirret, når termer og vilkår for billån og forsikringer flyver rundt i luften sammen med ønskerne om bilens ekstraudstyr. Tag dig derfor god tid til at undersøge finansieringsmulighederne for et billigt billån. Der er tusindvis af kroner at spare.

Finansiering af din kommende bil

Flere private kreditorer tilbyder akutte lån. Mange har onlineansøgninger og reklamerer med hurtige svar. Vær på vagt overfor at binde dig til lån, før du er helt sikker på alt det med småt. For boligejere kan en billig løsning være at optage et prioritetslån eller et nyt realkreditlån. Har du travlt, er prioritetslånet bedst. Samtidig er prioritetslån gode, hvis du ikke kan eller vil lægge en udbetaling, eller hvis du regner med at udskifte bilen indenfor få år, fordi det kan overføres til flere kommende biler. Men pas på. Prioritetslån er en form for kassekredit i ejerboligen, og sløser du med afdragene, kan du efter få år stå med en betydelig mindre bil i værdi uden at have betalt af. Køber du en dyrere bil som du tilmed vil beholde i flere år, er realkreditlånet det bedste billån på grund af den lave månedlige ydelse og rente.

Banklån til bilkøb

Har du ikke mulighed for ovennævnte, fordi du ikke er boligejer, må du ty til bankerne eller andre private kreditorer, der allesammen har varierende renter på billån og sætter renten alt efter din kundestatus. Med andre ord afhænger rentabiliteten i disse billån af, hvor god en kunde du er i banken, og hvor god du er til at forhandle billånets rente. Der er stor forskel på, hvad et billån koster i de enkelte pengeinstitutter. Samtidig findes der en række pengeinstitutter, der tilbyder billig finansiering, hvis du i forvejen er medlem af en bestemt fagforening eller organisation. Tjek derfor priserne på fx Mybanker eller Pengepriser.dk og overvej ud fra en helhedsvurdering af din økonomi, om det er fordelagtigt at skifte bank i forbindelse med bilkøb.

Bilforhandlerens billån

Sidste løsning er at få billånet finansieret hos bilforhandleren, der ofte ved dyrere biler kan finansiere lige så billigt som bankerne. Men husk at bilforhandleren også tjener penge på at formidle billånet til den private kreditor, han samarbejder med.
Alternativt kan du få finansieret bilen hos bilforhandleren, hvilket kan virke tillokkende, når du alligevel står nede hos forhandleren. Det kan umiddelbart være ligeså billigt at få bilen finansieret via bilforhandlerens finansieringsselskab som hos de billigste banker. Det gælder specielt for dyre biler, da renterne generelt er lavere hos bilforhandlerne, mens stiftelsesomkostningerne er højere. Det er helt afgørende, at du ved, hvad en alternativ finansiering i fx banken vil koste. Bilforhandleren modtager en provision for at formidle lånet. Desuden lægger forhandlerne typisk et gebyr på mellem 2-6.000 kr. oveni lånet. Da stiftelsesomkostningerne ikke er fradragsberettigede, kan et lån optaget hos en bilforhandler med en lav månedlig bruttoydelse og lav årlig omkostning i procent før skat, rent faktisk ende med at blive dyrere end et tilsvarende banklån. Du skal derfor kende ÅOP efter skat for i sidste ende at kunne gennemskue, hvilket lån der er billigst. Derfor er det også vigtigt, at du er villig til at forhandle om stiftelsesomkostningerne med bilforhandleren, hvis finansieringen skal foregå der.

Bottom line er det din egen økonomi. Derfor skal du have den såkaldte årlige omkostning i procent, AOP, for øje.
Det vil sige: En procentsats på baggrund af stiftelsesomkostninger, gebyrer og renter.