Overvejer du at investere i en brændeovn? Vil du gerne have hygge i stuen og samtidig spare på varmeregningen? Kan du svare ja på de spørgsmål, ja, så kan du med fordel læse videre her.

At købe en ny brændeovn kræver nemlig en sund portion omtanke. For det første, skal du gøre dig klart, om den nye brændeovn skal afløse din radiator. Eller skal det snarere være en hygge-ovn, en slags aflukket pejs, som bliver tændt en gang imellem når familien er samlet?

Helt grundlæggende kan man sige, at hvis man vil have en afløser for radiatoren, skal man købe en stor ovn. Mens hyggeovnen derimod fint kan holdes i mindre dimensioner. Brændeovne afgiver dernæst to forskellige typer varme, som bliver kaldt strålevarme og konvektionsvarme. Strålevarme forbliver i nærheden af selve ovnen, og det er den type varme, som de klassiske smedejerns-ovne afgiver. Og det er typisk de hyggemodeller, som f.eks. står i sommerhuset. Konvektionsvarme er derimod mere velegnet til at varme hele lokalet op, fordi denne type brændeovn er lavet af pladejern, og det er et materiale, som hurtigt fordeler varmen i et stort lokale.

Køb en lovlig brændeovn!

Mange af de brændeovne og fyringsanlæg, der står rundt omkring i de danske hjem, er aldrende. De ville simpelthen ikke være lovlige at sælge eller tilslutte i dag.
Den 1. juni 2008 trådte en ny lov nemlig i kraft. Siden den dato har det været ulovligt at købe eller sælge brændeovne og andre fyringsanlæg, som udleder flere sundhedsskadelige partikler end tilladt. Og dét er der mange af de gamle brændeovne, der gør. Indtil videre er det dog ikke ulovligt at beholde et gammelt anlæg, men det kan ofte betale sig at skifte alligevel, hvis der er tale om en ovn eller et fyringsanlæg, som varmer huset op. I så fald kan der nemlig være rigtig mange penge at spare på at opgradere til en ny, energieffektiv, version.

Brændeovnsbekendtgørelsen kræver siden 2008, at en nyinstalleret brændeovn – eller et lignende fyringsanlæg – skal være afprøvet på et laboratorium. Laboratoriet skal dernæst certificere, at ovnen lever op til de nye grænseværdier for partikelforurening. Hvis ovnene klarer testen, udsteder laboratoriet en såkaldt prøvningsattest.

Nye regler ved køb

Det er forhandlerens ansvar at udlevere en prøvningsattest, som så er din dokumentation for, at fyringsanlægget overholder miljøkravene. Men det er dit ansvar at sikre dig, at forhandleren lever op til sit ansvar, så at sige. Du kan med andre ord ikke bare henvise til forhandleren, hvis du på et tidspunkt får problemer med myndighederne, fordi din nye brændeovn ikke liiige overholder loven helt.

Det er altså vigtigt at have papirerne i orden, når du handler brændeovn eller fyringsanlæg. Ejeren skal huske at opbevare prøvningsattesten, så længe fyringsanlægget eller ovnen er tilsluttet, og det er også ejerens ansvar at videregive attesten ved et eventuelt videresalg af anlægget. Men hvad er de tekniske krav så?
Den såkaldte brændeovnsbekendtgørelse dikterer, at en nyinstalleret brændeovn højst må udlede 10 gram partikler pr. kg træ. Det er et krav, som mange gamle brændeovne ikke kan opfylde, og hvis de sælges eller tilsluttes er der dermed tale om ulovlige handlinger. Og husk, at uvidenhed som bekendt ingen undskyldning er i forhold til loven.

Pris og sikkerhed

De billigste godkendte brændeovne fås fra omkring 5.000 kroner – mens de dyreste brændeovne koster helt op til 30.000-40.000 kroner. Man skal altså gøre op med sig selv, hvor stor en investering en brændeovn skal være. Og glem ikke, at den ikke antænder sig selv. Man skal også ud og købe træ eller lignende hen ad vejen, og selvom træ ikke nødvendigvis er dyrere end olie, så er det typisk mere besværligt at anskaffe og især at opbevare.

Når du vil have et nyt – eller vil af med dit gamle – fyringsanlæg, skal du desuden være opmærksom på, at du skal huske have prøvningsattesten med. Og når du tilslutter din ovn eller dit fyringsanlæg skal DU også være opmærksom på, at skorstensfejeren skal skrive under på anlæggets prøvningsattest, så han dermed godkender installationen.

Uanset om man vælger en stor ovn, som kan fyre hele huset op, eller en lille ovn til pynt, skal husets skorsten og brændeovnen tjekkes af en skorstensfejer, som altså skriver under på prøvningsattesten, hvis han kan lide dét, han ser. Skorstensfejeren certificerer som fagmand, at du får det rigtige træk i din nye varmekilde. Og han kan samtidig undersøge, om man har tilsluttet ovnen korrekt.
Det er f.eks. vigtigt at være opmærksom på, at regler om sikkerhedsafstand er overholdt. Desuden er der en række materialekrav og regler om skorstenens tykkelse.

Men så er det heller ikke værre. Hvis man taler med en fagmand fra begyndelsen og tager processen et skridt ad gangen, skal man nok få masser af glæde af sit nye fyringsanlæg – eller nye brændeovn, som – hvis det er en åben ovn, der står i stuen, kan blive en sand hyggespreder.