Maden er bestil, gæsterne er inviteret, kirken er booket, og den helt rigtig brudekjole er fundet. Så mangler du bare den helt rigtig brudebuket til. Buketten er vigtigt tilbehør til brylluppet og stammer helt tilbage fra 1800-tallet, hvor den først optrådte som en brystbuket. Den mest kendte tradition i forbindelse med brudebuketten er nok i forbindelse med brudens kast af buketten til de ugifte kvinder, der er tilstede. En anden dansk tradition går på efterfølgende at lægge sin brudebuket på en afdød bekendts grav, hvilket skulle betyde lykke.

En brudebuket er altså andet end blot en buket tilfældige blomster, og derfor er det selvfølgelig ikke helt ligegyldigt, hvilken du vælger til din store dag.

Jagten på den rigtige brudebuket

Der er en hel del overvejelser, som du skal tænke over, når du vælger din brudebuket: hvilken slags blomster skal den indeholde, hvilke farver, hvordan skal den sættes sammen og hvor stor skal den være? Det kan virke overvældende, men du skal se udvælgelsen af din brudebuket som en sjov proces, hvor du kan få lov til at lege lidt i modsætning til andre dele af bryllups planlægningen.

Der findes naturligvis den klassiske, runde buket, men derudover findes der et hav af alternativer, for eksempel den dråbeformede, den hjerteformede, grønne buketter eller rene blomsterbuketter. Du kan vælge en helt enkelt brudebuket, eller du kan vælge en overdådig buket med eksotiske blomster og masser af glimmer, guld og andet pynt. Det er helt op til dig.

Det er en god ide at tage brudekjolen med i dine overvejelser. Hvis din kjole er meget prangende er det en god ide at vælge en beskeden brudebuket, og omvendt kan det være fint med en overdådig buket, hvis din kjole er helt simpel.

Gommen og brudebuketten

Traditionelt er det jo gommens opgave at vælge brudebuketten, men det betyder ikke, at du ikke kan give ham nogle ideer eller lidt inspiration. De fleste mænd vil faktisk sætte pris på at få hjælp til opgaven med kombinationen af farver og blomster. Dog er det i dag almindeligt, at buketten bliver valgt af gommen og bruden i fællesskab. Mange blomsterbindere bliver inspirerede af at se brudekjolen, så det kan være en god ide at tage et billede med af denne; selvfølgelig uden at vise det til gommen. De fleste vælger buketten ud fra årstiden, så farverne og blomsterne matcher naturens farver på det givne tidspunkt. Om foråret er det især liljer, tulipaner, og hyacinter; om sommeren er det roser, solsikker og asters; om efteråret er det lyng, hortensia samt bær og blade, og om vinteren er det snebær, julestjerner og amaryllis. Andre fortrækker eksotiske og spændende blomster, og de kan selvfølgelig bestilles året rundt. Der findes ikke nogen regler om størrelse eller design, så det er noget I kan findes ud af sammen med blomsterbinderen. Denne vil sandsynligvis have masser af kreative ideer og kender desuden både til klassiske modeller og tidens trends.

Den rigtig brudebuket for enhver pris

Priserne på brudebuketter varierer naturligvis afhængigt af alle de ovenstående ting; størrelse, valg af blomster, pynt med mere. Overordnet svinger prisen normalt mellem 500-2500 kr., og ofte er der også brystbuketter til gommen og forloveren inkluderet i dette. Nogen vil mener, at det er en dyr pris at give for blomster, men de fleste brude går virkelig meget op i buketten og alle traditionerne omkring denne. Hvis man går mindre op i den slags, kan man jo vælge selv at plukke og sammensætte sin buket på dagen for brylluppet, hvilket er ligeså godt som en brudebuket fra en blomsterbinder. Det er igen helt op til dig, da det er din store dag, det handler om.