I falder fastelavn søndag 06. marts 2011, og det bliver fejret over det meste af Danmark. Der har i mange år været tradition for, at vi fejre fastelavn, men de sidste mange år, er det i høj grad blevet til børnenes fest. Der skal både slås katten af tønden, rasles og spises masser af slik.
Fastelavnens oprindelse
Fastelavn kommer af ordet fasten, som er en 40 dages periode op til påske, som i religiøse kredse er en tid, hvor man faster. Idet at søndage ikke tæller med i fasten, vil fastelavnssøndag derfor altid falde 49 dage før påskesøndag.
Inden fasten påbegyndes skal der festes, og det er faktisk derfor vi fejre fastelavn. At det så her i nyere tid i meget højere grad er blevet til børnenes fest, er en anden snak. Det hænger selvfølgelig primært sammen med, at store dele af det danske samfund ikke går så meget op i det religiøse mere.
Udklædning
En af de faste traditioner i forbindelse med fastelavn, er at børnene klæder sig ud. Der er efterhånden rigtig mange forskellige slags kostumer at vælge imellem. Og med internettet og den øgede webshop handel, er det oplagt at gå på nettet, og finder udklædningstøj til de små >> Udklædning
Det er selvfølgelig også muligt at lave fastelavnstøj selv, hvis du er dygtig til at sy. Udover at du kan købe færdige kostumer, så er der også flere steder, hvor du kan købe skabeloner og få hjælp til at lave tøjet selv. Men ellers kræver det i virkeligheden primært, at du har en god fantasi, så skal der ikke ret meget til for at lavet et smart fastelavnskostume.
Slå katten af tønden
Det med at slå katten af tønden, er endnu en af de gamle traditioner, som er blevet lettere modereret igennem tiden.
I gammel tid var det er levende sort kat, som blev ”slået af tønden”. Det hænger sammen med en gammel overtro, hvor man troede at man slap for pest, hvos en sort kat blev slået ihjel.
Men i dag ligger der typisk en papfigur kat eller en lille bamse inde i tønden, og det er så den, at der skal falde ud af tønden, for at man bliver kattekonge/kattedronning.