Går du og overvejer at etablere gulvvarme i et nyt hus – eller supplere et bestående varmesystem med denne opvarmningsform? Så er der nogle ting, du skal have styr på først. Og det får du her.
Intet er så dejligt som at sætte fødderne på et lunt gulv. Og faktisk kandu sænke rumtemperaturen et par grader uden at fryse, hvis gulvet er lunt. Det gør gulvvarme til en økonomisk løsning, uanset om du vælger at varme hele huset op på denne måde eller kun en del af det. Dog skal du være klar over, at jo ældre og dårligere isoleret dit hus er, desto dårligere økonomi er der i gulvvarmen som eneste kilde. For eksempel vil kuldenedfald ved utætte vinduer give fodkulde og modarbejde hele gulvvarmeideen. En radiator under vinduerne kan kompensere herfor, det skal du bare huske på, før du piller de gamle radiatorer ned og lægger gulvvarme i huset. Overvej også i planlægningsfasen, hvilken type gulv du vil have oven på varmen. Skal det være trægulv eller klinker? Og skal gulvet/rummet være opvarmet konstant i hele fyringssæsonen eller kun i nogle af døgnets timer? Et betongulv med vandbåret varme kan være længe om at køle af og varme op, så det går man ikke og skruer op og ned for hele tiden. Læs videre og bliv bedre rustet til at træffe det bedste valg for netop dit hus.
Etabler gulvvarme
Allerede ved planlægningen af den nye tilbygning blev der taget højde for, at de ekstra kvadratmeter i fremtiden skulle kunne bruges til lidt af hvert. Derfor blev det besluttet at installere varme i det nye klinkegulv. Gulvvarme er en utrolig behagelig opvarmningsform, og det er forholdsvis enkelt – og billigt – selv at lægge rørene. Vi viser her, hvordan det kan gøres.
Hvorfor lægge et svømmende klikgulv, når du kan få et massivt trægulv til næsten samme pris? Det massive trægulv er på mange måder en bedre løsning. Ude i byggemarkederne finder du udmærkede fyrretræsgulve i økonomiklassen. Og de gode tilbud koster næsten det samme som de billigste klikgulve, hvilket vil sige omkring 100 kroner pr. kvadratmeter.
Tips til gulvvarmen
Vælger du at lægge et massivt fyrretræsgulv, får du flere fordele: Gulvet er både blødere og behageligere at gå på. Du får et rent naturprodukt med mindre trinstøj. Overfladen kan slibes op til flere gange, hvis det skulle blive nødvendigt. Og du får et mere alsidigt rum, fordi et massivt trægulv gerne må belastes med tunge ting. Vælger du derimod et klikgulv, lægges det svømmende. Og så må du ikke stille tunge ting som køkkenskabe, kummefrysere, arkivskabe eller lignende på det. Gulvet skal kunne bevæge sig frit. Ellers opstår der sprækker.
På minussiden for de mas sive gulvbrædder står der, at de ikke er nær så slidstærke, og de er lidt tykkere end klikgulve.