Nye havemøbler?

”Ingen have uden havemøbler,” har den kendte haveguru Søren Ryge sagt. Og han har en pointe. Havemøbler er en vital og central del af haven. Møblerne bringer stil og hygge, udover den åbenlyse fordel, at man ligger fremragende i en god haveliggestol – og at det er fantastisk at nyde en grillaften med bagen behageligt placeret i et ergonomisk korrekt møbel, dækket af en blød hynde.
Men ligesom man kan få mange smukke møbler til stuen, er det også muligt at få mange smukke havemøbler, som i takt med den globale opvarmning også er kommet mere i dansk fokus de senere år. Og hvad med en stor parasol? Det er ren brugskunst.
De rigtige havemøbler bringer stil og bidrager til livskvaliteten. Det er således ikke ligegyldigt, hvad du vælger. Markedet rummer mange forskellige typer havemøbler og de fleste vil gerne have noget, som holder længe. Vejret slider nemlig i den grad på de udendørs møbler. Solen er hård ved materialerne, og også fugt, vind og kulde kan gøre stor skade.

Sådan beskytter man havemøbler

Der findes en lang række produkter på markedet, som beskytter havemøbler. Herunder vil vi uddybe de største farer for dine møbler.
Er havemøbler lavet af træ vil det have en tendens til at flosse. Vinden udtørrer nemlig træet og derfor er det vigtigt, at man smører eller maler træet, så det har en beskyttende overflade. Træet kan beskyttes med træbeskyttelse eller med forskellige olier. Tal med en ekspert.
Dernæst skal møblerne også beskyttes mod sved, som sætter sig på møblet. Især er hynderne udsatte, fordi de har kontakt med kroppen. Hynder og møbler kan behandles med forskellige tekstiloverflader.

Selv i et land som Danmark, hvor sol er en mangelvare, er det også vigtigt at beskytte havemøbler mod solen. Man kan behandle møbler af træ og andre naturlige materialer med en olie, som indeholder et uv-filter. Den beskytter desuden mod solens stråler. Møblerne har også brug for beskyttelse mod udtørring, fordi dette kan medføre revner i træet.
Som løbende vedligeholdelse er det en god idé at rengøre havemøblerne. Dermed opnår man at fjerne svamp og andet snavs. Vand og sæbe er altså ofte nok til at forlænge dine havemøblers liv betydeligt. Hvis møblerne er lavet af træ skal man huske løbende at tjekke skruer og bolte. De skal hele tiden være stabile. Er dette ikke tilfældet, kan møblerne blive skæve. Boltene sidder nemlig og arbejder i træet, mens man bruger møblerne, og det er uheldigt for den langsigtede holdbarhed.

Priser på havemøbler

Hvad koster havemøbler? Priserne er selvsagt meget varierende, alt efter hvad man skal bruge og hvilken kvalitet man efterspørger. Fra et billigt træbord til nogle få hundrede kroner til et lækkert bordsæt med stole til 5.000 kr. Det afhænger i vidt omfang af, hvad man vil betale og hvordan man prioriterer sin privatøkonomi. Præcis som med almindelige møbler.
Men igen: Husk, at de skal stå udenfor og dine havemøbler skal derfor være solide og holdes ved lige, hvis de skal holde i længden.