Fodkoldt? Isoler din krybekælder

Har du et hus med krybekælder der skal isoleres, så gør du klogt i at følge visse elementære men vigtige råd. Uanset om krybekælderen er stor eller lille, mørk eller lys, så er udluftning alfaomega for at fugt og svampe ikke opstår. Flere gør i isolering af krybekælder den store fejl at tilstoppe udluftningen. Og når papiruld, rockwool eller andet isoleringsmateriale er godt på plads, ofte efter stort besvær for dig eller din pengepung, rådner det på grund af den manglende eller hæmmede udluftning.

Er du den heldige ejer af et ældre hus med krybekælder, så er huset højest sandsynligt ikke isoleret fra krybekælderen og op imod stueetagen. Det betyder at der bliver hurtigere fodkoldt, og at der trække kold luft op igennem gulvet. En mulighed er at få sprayet isolering direkte op på undersiden af gulvet. Det gøres ved at blande isoleringsmaterialer sammen med lim, som derved gør at selve isoleringen kan hænge fast på undersiden af gulvet. En af de helt store fordele er at du får en hel flade af isolering uden mellem, og dermed uden kuldebroer. Denne type spray isolering kaldes også for WET-spray, og kan både bruges til at isolere krybekælder og skunkvægge.
Har du for lidt højde i krybekælderen, akn der i stedet isoleres med eks granuleret polystyren.

Krybekælderen

Samtidig med centralvarmeanlægget blev populært, begyndte man samtidig at lave krybekældre under husene. Dette var primært for at kunne føre radiator rørene frem og tilbage, uden at det skulle kunne ses indenfor. Der blev således også lavet huller i soklen for at få ventilation i krybekælderen, så man undgik fugt. Ventilationshullerne gør at der altid er god luftgennemgang under huset, så der ikke kan opbygges fugt, som i værste fald kan ødelægge gulvbrædderne.
Men det giver naturligt nok også meget kulde i krybekælderen i de kolde måneder af året. Men du må under ingen omstændigheder begynde at stoppe ventilationshullerne til, for at undgå den kolde luft. Så risikere du nemlig fugtskader. Sørg i stedet for at få isoleret krybekælderen, så den kolde luft ikke kan nedkøle gulvet.

Fremgangsmåde ved isolering af krybekælder

Isolering af krybekælderen kan gøres på flere måder:

  • Første løsning sker med isoleringsmåtter, så den kolde luft bliver nede i kælderen, og ikke kan trænge op igennem isoleringen. Herved har du stadig masser af udluftning, men kulden trænger ikke op igennem gulvet. Denne metode kræver dog minimum 50 cm frihøjde under bjælkerne for at kunne komme til at lægge isoleringsmåtterne. Masser af firmaer kan klare isoleringsopgaven for dig, du kan desuden ofte finde lister over isoleringsfirmaer på de største producenters websider.
  • Du kan også få etableret terrændæk. Her fyldes krybekælderen helt ud og cementerer evt fugt væk. Dette er dog også den dyreste af de mulige løsninger.
  • En tredje løsninger er isoleringsgranulat. Dette kan dog sjældent gøres som et gør-det-selv isoleringsprojekt, da selve isoleringsmaterialet skal blæses ind i krybekælderen. En af ulemperne er at denne løsning har den højest risiko for fugtskader efterfølgende. Du kan med fordel snakke med det forsikringsselskab du bruger, så du er sikker på stadig at være fuldt dækket.

Uanset hvilken løsning du selv hælder mest til, så snak med en fagmand, og få en vurdering af hvad der er bedst. Så kan du samtidig få et uforpligtende tilbud på opgaven, så du kan vurdere, om det er noget du selv vil prøve kræfter med, eller betale dig ud af det.

Varmt gulv og lavere varemregning

Et varmt gulv giver en væsentlig øget komfort i huset. Selvom komfort måske af nogle betragtes som ekstra luksus, så er der altså mange penge at spare på varmeregningen. Du vil med det samme få en god besparelse, ved at få lagt isolering i krybekælderen. Men faktisk har det vist sig, at det er muligt at sænke temperaturen yderligere. For så længe dine fødder har det godt og varmt, kan man sagtens have en lidt koldere gennemsnitstemperatur. Og sænker du eks temperaturen bare et par grader, kan du nemt spare yderligere 5-10 % på varmeregningen.
Så det at få lavet isolering i krybekælderen er bestemt ikke bare en ren luksus. Den lavere varmeregning “luner” på kontoen, og typisk kan du tjene din investering hjem i løbet af 5-8 år, afhængig af, om du selv kan klare selve arbejdet, eller om du skal have håndværker på.

Selvom du måske er den store gør-det-selv mand, er isolering af krybekælder ikke helt let på grund af den trange plads. Du må derfor kraftigt overveje fordelene ved professionel hjælp, da det måske i første omgang er dyrere, men efter eventuelt mislykkede isoleringsforsøg fra din side, ikke mere er så dyrt.