Går du og overvejer et klimaanlæg?

Grundlæggende kaldes det et klimanlæg fra engelsk, AC eller A/C, for air condition(er). Et klimaanlæg er en form for mekanisme, der direkte oversat skal luftkonditionere og dermed stabilisere temperaturen og luftfugtigheden i et afgrænset område. Dermed kan et klimaanlæg holde en rumtemperatur oppe eller nede alt efter hvad termostaten indstilles på. I flere udgaver af klimaanlæg kan det bruges til at affugte og vandfordampe. Klimaanlæg, i små udgaver, anvendes også i transportmidler som biler og fly.
Siden 1950erne er klimaanlæg for alvor blevet mindre og mindre og bedre og bedre. Og priserne er på grund af konkurrencen også faldet.

Grundlæggende leder et klimaanlæg rummets luft ind gennem apparatets affugter og opvarmer/nedkøler – og spytter denne temperatur- og fugtbehandlede luft ud i den anden ende.
Der er flere producenter på område inklusiv flere udenlandske producenter af hvidevarer. Israelske electra hedder til det bedste på området og yder en særlig udvidet garantiservice i tilfælde af fejl. Men også svenske Electrolux og engelske Whirlpool laver fremragende klimaanlæg – til privat brug. Skal du op i industriklassen, til egen lille fabrik, butik eller en stor hal, så skal du kontakte professionelle, der skal måle rummet for at optimere klimaanlæggets varme/køleevne. Hermed kan du spare tusindvis af kroner i el-regning og holde hovedet koldt så at sige, fordi klimaanlægget bedre kan leve op til sit formål: En stabil indetemperatur.

Miljøstyrelsen overvåger

Husk at Miljøstyrelsens såkaldte Kemikalieinspektion jævnligt kommer på stikprøvebesøg for at kontrollere klimaanlægs indhold af drivhusgasser og ozonlagsnedbrydende stoffer. Det er forbudt at anvende ozonlagsnedbrydende stoffer og visse industrielle drivhusgasser som kølemiddel i klimaanlæg. Sidste år fangende Kemikalieinspektion ingen lovovertrædere, så dermed går det i den rigtige vej. Samtidig er det for dig også et tegn på, at alle de store producenter af klimaanlæg overholder reglerne og laver miljøvenlige anlæg. Men ved store industrianlæg skal du være opmærksom på, at Miljøstyrelsen er striks og kan finde på at bede dig om midlertidigt at stoppe brugen af klimaanlægget – for at lave påpegede forbedringer. Husk at ethvert klimaanlæg privat som industrielt ved lov skal installeres af en autoriseret installatør. Intet gør-det-selv.

Programmerbare klimaanlæg

Flere klimaanlæg kan programmeres til at tænde og slukke og holde en særlig temperatur på de udvalgte tidspunkter. Samtidig kan klimaanlæg indstilles på deciderede energibesparende “modes”, der over en længere periode virkelig kan ses på el-regningen. Samtidig kan du sove roligt om natten, fordi klimaanlægget ”overvåger” din virksomheds eller dit hjems indetemperatur – og dermed holder eventuelle produkter eller måske englebørn varme/kølige døgnet rundt. Et klimaanlæg kan også bruges til at holde fugten ude, fordi mange anlæg har en decideret affugter, der forhindrer fugtskader og andre uønskede fugt-effekter på eksempelvis produkter.