Du kan godt låne penge, selvom du står i RKI

Har du brug for at låne. Men står du i den sorte bog, Ribers Kredit Information (RKI). Du skal gøre visse ting for alligevel at blive accepteret som låneansøger. For det første skal du lave et budget, der viser dine månedlige udgifter og indtægter (efter skat). Du skal her huske alt som tøj, gaver og mad. Som grundregel regner man i dag med, at en voksen skal have et rådighedsbeløb på 5.000 kroner og en familie med to voksne og to børn 11.000 kroner. Dit budget skal være realistisk, fordi du på grund af din RKI-registrering vil blive kigget ekstra meget i sømmene af din eventuelle kommende kreditor. Sørg for at have alle regninger på bordet og lav så en liste over kreditorer. Listen skal indeholde kreditors navn, hovedstol, rentesats og hvad gælden er vokset til pr. d.d. Kontakt derefter kreditor og aftal en afdragsordning. Du kan til de fleste tider forhandler renter lidt ned, eller måske endda forhandle hovedstolen lidt ned. De fleste vil hellere have lidt penge end slet ingen.

Pas på rudekuverter

Rudekuverter som ikke bliver åbnet – dvs. gæld som man ikke ser i øjnene, er noget af det mest stressende i hverdagen. Gælden vokser ufatteligt hurtigt og bliver uoverskuelig.
Men der er stadig hjælp at hente, man kan få gældsrådgivning og måske gældssanering. Der er flere links, som kan være nyttige. Det er sjældent for sent at gøre en indsats.
Med et godt forarbejde og overblik over sin økonomi er det nemmere at få et nyt lån. Det kan måske betale sig at tage et nyt lån til indfrielse af ”gamle” dyre forbrugslån.
Det nye lån kan man søge på nettet eller fysisk gå en tur i banken. Efter meget søgen på nettet, har vi fra Laanepenge.dk fundet et sted – nemlig TerminsLaan, som tilsyneladende kun har fire krav for lån, man skal opfylde, og de nævner ikke RKI registrering. Det er rentefri kredit, så det er kun mindre beløb, man kan låne. Men det kan man jo også have behov for.
For at låne skal du være fyldt 18 år og have personnummer og fast adresse i Danmark, du skal have en indtægt på over 56000 kr. om året, og endelig skal du have en bankkonto i eget navn.

Lån trods RKI – vejen væk fra RKI!

Et lån trods RKI er ofte en speget affære, fordi vilkårene er ekstra restriktive. Kreditor vil så at sige på forhånd sikre sig mod, at du går i betalingsstandsning. Og gør du det, falder hammeren for alvor, ved at du få en ekstra sort streg i RKI og meget høje strafgebyrer. Til tider kan du endda få besøg af fogeden! Men dette er worst case scenarier, som du forhåbentlig ikke kommer ud i. Men dermed er selve planlægning, en realistisk planlægning, så vigtig op til et lån trods RKI. Husk på at denne lånetype hører til undtagelserne, hvorfor du ikke skal forvente at kunne forhandle særligt meget om vilkårene i forhold til andre mindre restriktive lån. Ribers Kredit Information vil i flere tilfælde bruge netop disse type lån til at vurdere, om du er egnet til normal kredit i fremtiden. Se det som en eksamen, hvor du primært overfor dig selv kommer ud af en ond cirkel, hvor du måske før i tiden en eller gentagne gange ikke har overholdt lånebetingelser – med alle de konsekvenser som det medfører inklusiv optagelse i RKI.

Men får du først et lån trods RKI, er du på ”rette vej” for overfor fremtidige kreditorer, og din bank, at vise dig som en ansvarlig låntager. Og med lidt held kan du endda blive slettet fra RKI!