Skal loftet have en omgang?

Giv fantasien frit spil, når du skal male dit loft. Skal det bare være hvidt? Der er intet galt med et hvidt loft, men der er et væld af muligheder, når det drejer sig om loftmaling – og selvfølgelig også ved andre malertyper.
Loftet er imidlertid det mest oversete i et hus, men det betyder ikke, at man ikke uvilkårligt lægger mærke til at lækkert loft – eller et loft i farver. Et nymalet loft giver et lækkert indtryk. Men det er ofte loftmalingen, som mange mennesker fravælger at bruge. Men det er vigtigt at gøre sig klart, at et lækkert loft vil ændre stuen, værelset, ja, selv badeværelset! I sidstnævnte tilfælde skal man dog have fat i en bestemt type maling, fordi der er meget fugt på et badeværelse.


Du har mulighed for at vælge mange forskellige farvenuancer, når du skal finde din loftmaling – og desuden findes der forskellige grader af glans, som med fordel kan anvendes til loftmaling.
Der findes specielle former for loftmaling, som er gode at bruge i rum, hvor der ikke sker den store luftgennemstrømning. Det er i øvrigt altid en god idé at købe nye malerruller, der kan tage større arealer under malerarbejdet. Derudover kan det også være en fordel at investere i et forlængerskaft, som gør det lettere at nå loftet, hvis du ikke er i besiddelse af en høj stige.
Hvis du vælger stigen, så pas på dig selv! Mange mennesker er kommet til skade, mens de har malet loftet. Stigen kan klappe sammen af den ene eller den anden grund, og det kan være virkelig farligt.

Loftmaling i farver?

Hvis du beslutter dig til at købe en loft maling i farver, er der mange muligheder for forskellige farvenuancer. Hvis man toner loftmalingen kan man få mørkere nuancer, fx stærk gul og stærk blå, rød og orange. Netop disse farver er også de dem, der kræver mest såkaldt tonepasta.
Man har desuden mulighed for at vælge maling i forskellig kvalitet, alt efter pengepung. Men som næsten altid gælder det, at jo dyrere produkt er, jo bedre er kvaliteten også. Men hvordan måler man kvaliteten? Kvaliteten kan måles med hvidhed, farvebestandighed, rækkeevne, dækkeevne. Tal med en uvildig ekspert.
Der er også muligt at vælge forskellig glans, afhængig af den personlige smag. Her skal man huske, at en type, der har mere glans, typisk er nemmere at gøre rent. Forestil dig en rude, som man kan gøre rent – og lidt på samme måde kan man gøre en kvalitetsmalertype rent. Hvis den har glans. Imidlertid gælder dette kun såfremt det er en loftmaling af en hvis kvalitet.

Hvor meget loftmaling skal du bruge?

På loftet skal man normalt ikke bruge så meget maling som mange andre steder. Det er ofte nok at male en enkelt gang med en refleksfri, dækkende loftmaling, siden loftet sjældent bliver lige så slidt som væggene. Dette afhænger selvfølgelig af, hvor slidt det enkelte loft er, men som hovedregel skal man altså bruge mindre maling til loftet end til væggene.
Dette ændrer sig imidlertid hvis der er tale om et rum, hvor der bliver røget meget. Cigaretterne slider ikke kun på lungerne, men også på væggene, og røgen giver med tiden loftet et gulligt skær. Det betyder, at man med fordel kan male to gange, når loftet har været udsat for meget cigaretrøg. Men selv hvis der har været røget meget, kan det nymalede loft sagtens komme til at virke rigtig lækkert – og være holdbart på ny. For maling beskytter selvfølgelig også. Det er æstetisk vedligeholdelse.

Typer af loftmaling

Det er værd at gå efter en maling, der kan give loftet en ensartet mat eller helt skinnende overflade. Du kan opnå et flot, næsten cremet resultat uden reflekser eller streger fra rullen – med den rigtige maling. Konsulter nogle uvildige eksperter, som kan hjælpe dig i søgningen på den gode maling. Dette handler i høj grad om hvad dine individuelle behov er, og derfor er det svært at stille generelle regler op.
Når der skal repareres pletter i malingen, findes der i øvrigt loftmaling, som er bedre end andre typer. Du skal gå efter en type, som hjælper dig med at bevare en smuk, jævn overflade. Typisk kan du imidlertid også bruge loftmalingen i rum med store glaspartier, hvor lyset ellers ville afsløre ujævnheder. Husk desuden, at mat maling egner sig bedst til rum, som ikke bliver udsat for intenst slid og snavs.
Og husk, at malerbrancen er stor, og at det er muligt at finde mange gode tilbud.

God fornøjelse!