Føler du dig tryg?

Hvis du kan svare nej til det spørgsmål, kan en overfaldsalarm hjælpe dig. Samfundet bliver desværre mere voldeligt og antallet af uprovokerede overfald stiger i byerne, derfor er salget eksploderet. Fra september 2009 til april 2010 blev der solgt over 10.000 stk. Og fra at være noget politiet uddelte til voldsramte kvinder, er overfaldsalarmen i dag blevet allemandseje.

Det er ikke dokumenteret, at den rent faktisk skræmmer voldsmanden væk, og eksperter vurderer, at det i høj grad også er et produkt, som folk køber for at føle sig trygge. Derfor kan især nervøse ældre mennesker – med gangbesvær eller andre helbredsproblemer – have gavn af en den. Overfaldsalarmen kan hjælpe dem på det psykologiske plan, mens den næppe forhindrer bremser et igangværende overfald, hvis det en dag bliver en realitet.

Det Kriminalpræventive Råd har svaret på et spørgsmål fra Berlingske Tidende om effekten af en overfaldsalarm. Konsulent Merete Djuurhus svarer klart:
”Overfaldsalarmen er primært tryghedsskabende, men den kan måske virke kriminalitetsforebyggende i nogle tilfælde,” siger hun ifølge en artikel d. fra 19. april 2010.

Når nu vi involverer landets offentlige myndighederne er det værd at bemærke, at en overfaldsalarm – i modsætning til en peberspray eller tåregas – er fuldt lovlig. Dog kan den ikke gøre skade på voldsmanden, udover måske at give ham en forskrækkelse.

To typer overfaldsalarm

Markedet tilbyder to slags overfaldsalarmer, som begge virker ved et hurtigt tryk på den lille maskine. Den første hyler. Og den hyler højt. Men mere kan den ikke. Hyletonen vil imidlertid i nogle tilfælde være nok til at skræmme overfaldsmanden væk og dermed varetage sikkerheden, skulle du få brug for det.

Den anden type har kontakt til en vagtcentral, og politiet – eller en vagttjeneste – vil rykke ud i bil for at hjælpe dig. Denne type har i reglen indbygget GPS-udstyr, således at du kan få hjælp uanset hvor en evt. overfaldsmand måtte finde på at tage dig hen. Vagttjenesten fungerer døgnet rundt, året rundt. Men det koster et abonnement til vagtcentralen. Desuden har denne type overfaldsalarm typisk også en tale- og lyttefunktion, så politiet eller vagttjenesten kan følge med i alt, hvad der bliver sagt, så længe du har overfaldsalarmen på dig. Det er dermed vigtigt, at voldsmanden ikke finder alarmen og smider den væk. Brug den diskret.

Hvad koster overfaldsalarmen?

De findes i mange prisklasser. Og de billigste er let tilgængelige. For under 100 kr. kan du få en alarm, som hyler, men som ikke har forbindelse til en central. Hvis den skal have forbindelse til en vagtcentral, skal du et par hundrede kroner højere op. Men priserne varierer meget og der er rig mulighed for at finde gode tilbud på nettet.

I øvrigt er det muligt at finde en overfaldsalarm, som på samme tid er røgalarm, døralarm og taskealarm (via en føler, som hyler, hvis nogen forsøger at tage dine ting).