Hvad er overvågningsudstyr?

Vi taler om udstyr, som skal beskytte et område eller nogle personer. Det kaldes også for spionudstyr i sikkerhedsbranchen. Alt fra satellitter til lommelygter er i princippet overvågningsudstyr, men her vil vi koncentrere os om det elektroniske overvågningsudstyr til hjemmet og den mindre virksomhed.
Grundlæggende kan man overvåge bevægelser, billeder og lyd. Det folk typisk ser for sig på nethinden, når man siger overvågningsudstyr er TV-overvågning, men sensorer, der registrerer bevægelser, udgør i dag en lige så stor del af markedet.

Hvad skal man så vælge, når man har besluttet sig for at installere overvågningsudstyr? Altså udstyr, som ikke skal beskytte Nationalbanken, men alligevel give en god sikkerhed i mindre omfang.

Kameraet er en væsentlig del sikkerhedsoptimeringen. Det kan både være det tydelige kamera, som også skal virke præventivt på forbryderen. Altså et udvendigt kamera til skræk og advarsel. Man ser faktisk mange eksempler på, at den slags kameraer ikke virker, men bare hænger synligt så forbryderne – forhåbentligt – tror det virker.
Den omvendte model er også populær. Altså kameraet, som virker, men som ikke er synligt. I denne afdeling finder man gadgets, som leder tankerne hen på den legendariske Q i James Bond-filmene. Hvad med en kuglepen med indbygget kamera? Eller verdens mindste spionkamera, som er på størrelse med – og udformet som! – en pakke tyggegummi. Markedet rummer meget isenkram.

Aflytningsudstyr

En del af det at overvåge er at aflytte samtaler. Og det er et kapitel for sig. Her er det imidlertid vigtigt at indskyde, at det er ulovligt at blande sig i andre menneskers privatsfære.

Den slags overvågningsudstyr findes i mange størrelser og former, og kan – ligesom kameraet – være forklædt som en lang række ting. Aflytningsudstyret spiller sammen med overvågningskameraet, hvis du ønsker det – og vil betale prisen.

Hvis du har brug for overvågningsudstyr til lyde, som næsten ikke kan måles, kan det også lade sig gøre. Overvågningsudstyret kan placeres mod stort set alle overflader, og det fungerer ved at forstærke lydens vibrationer flere hundrede gange. Den slags sensorer kan monteres på alle overflader.
Du kan også købe en personlig lydforstærker, som kan forstærke lyde, afgivet op til 70 meter fra dig. Dem vil du kunne høre klart. Dette kan i øvrigt bruges til personer med nedsat hørelse, og du kan høre alt fra stemmer, naturlyde, eller endda et utæt rør, hvis du har behov for det. Udstyret kan tilmed let placeres på en kikkert eller på dit tøj.
Men vi gentager: Det er ulovligt at aflytte andre mennesker (uden en dommerkendelse).

Er det dyrt?

Alt er relativt, men man kan få overvågningsudstyr i alle priser. Lige fra det primitive kamera til omkring 100 kr. til de dyre modeller til over 10.000 kr. Hvis du er til James Bond – og har penge nok – kan du få et elegant ur, som kan tage videooptagelser. Det vi fandt kostede godt nok 470.000 kr. Men måske kan du finde det til halv pris.
Summa summarum: Sikkerhedsbranchen er i vækst i Danmark, og især i udlandet, og det er et kæmpe marked. Alt er muligt, og priserne er som ovenstående illustrerer meget varierende.