Vær aktiv, invester i et passivhus

Et passivhus er et superlavenergihus. Du kan med andre ord næsten vinke farvel til varmeregningen. Officielt er varmeforbruget per år under 15 kWh/m2. Dét er meget meget lidt. Grundlæggende stammer passivhuse fra Tyskland, der de sidste godt ti år har bygget i tusindvis. Til forskel fra eksempelvis lavenergihuse, hvor det kun er varmeforbruget efter konstruktion, der er afgørende, skal passivhuse leve op til stramme krav i byggefasen og ikke mindst indeklimaet. Et såkaldt ”passiv haus” er verdensmester i energibesparelse via meget lidt varmetab fra dets overflade vægge, lofte og gulve. Dertil er det supertæt med vinduer, der ikke lader en eneste luftpartikel slippe ud eller ind. Hele indretningen betyder også, at passivhuset allerede på tegnebrædtet får afgjort dets indretning, og eksempelvis vindueplaceringer, alt efter hvor solvarmen bedst kan udnyttes. På den måde er et passivhus energimæssigt fundamentalistisk og går ikke på kompromis med det miljøvenlige. Som med dets ældre ”fætter”, lavenergihuset, er passivhuset udstyret med varmegenvinding, der lufter ud og kontrollerer indeklimaet.

Verdensmester i miljø

Passivhuset har altid et solvarmeanlæg til bade- og køkkenvand. Det er udbredt i Alperne i den tyske og østrigske del samt i Sverige. I Danmark overvejer energistyrelsen af klassificere det som et klasse 1+ lavenergihus. Der findes i dag passivhuse i Næstved samt flere steder i Østjylland omkring Århus og Vejle.
Et passivhus skal certificeres for at kunne kaldes et passivhus. I Danmark vil det kunne ske hos passivhus.dk.
Selvom passivhust ofte er lidt dyrere i byggematerialer og bygning, kan det hentes hjem ved det manglende centralvarmeanlæg. I løbet af få år vil en eventuelt merudgift kunnes hentes hjem i sparede varmeudgifter.

En helt anden ting ved det at bygge et passivhus i Danmark er, at der på grund af dets lille udbredelse kan være mangel på kapaciterede håndværkere. Samtidig kan det være et problem at finde de materialer, der lever op til passivhus-reglementet. Som med lavenergihuse kan ejere af passivhuse søge kommunen om dispensation for tilslutning til den offentlige varmeforsyning.

Nyd dit passivhus

Når du har købt eller er ved at bygge et passivhus, skal du læne dig tilbage velvidende om, at du bidrager til at hæmme den globale opvarmning. Men før du beslutter dig, er det en god ide at informere dig om passivhusets kvaliteter som et hvilket som helst andet huskøb. Det vil med andre ord sige, at du skal have huset kontrolleret fra kælder til kvist for diverse skavanker. At det er et passivhus gør det heller modstandsdygtig mod fremtidige ”hussygdomme”. Efter tyske erfaringer er passivhuse dermed som alle andre huse med den fordel, at de bruger helt vanvittigt små energimængder til opvarmning. Når du får dine varmeregninger skal du dermed gnide dig i øjnene en ekstra gang, da regningen ofte lyder som var det en (god) løgn.

Husk også at passivhuse normalt skal bygges på en måde, der måske ikke lige kan få dig til at udnytte resten af husgrunden, og haven, på lige den måde, du og din ledsager drømmer om. Det er fordi passivhusets beliggenhed og vinduer skal opfange sollyset mest muligt og også ligge mest i læ for vinterkulden.