Hvad er en pilleovn?

Flere og flere mennesker stifter bekendtskab med pilleovne. Grundlæggende er spørgsmålet nok snarere, hvad træpiller er, siden det er disse der ryger i denne type brændeovn – og giver den sit navn. Træpiller er lavet af sammenpressede træspåner og savsmuld og de ryger i ovnen – eller evt. et lukket pillefyr – i stedet for olie, gas eller brænde.

En pilleovn kan hjælpe dig til at spare mange penge på den løbende varmeregning. En pilleovn ligner i øvrigt en almindelig brændeovn og forskellen er såmænd blot den nævnte, at man ikke fylder almindeligt brænde i, men træpiller. Derudover kan man også få et såkaldt stokerfyr, som kan fyre med både træpiller og brænde. En pilleovn koster typisk omkring 15.000 kr.

Pilleovn kontra brændeovn

En træpilleovn har den fordel – over for en almindelig brændeovn – at den kan opvarme din bolig for dig, når du ikke er hjemme. Det kan lade sig gøre, fordi den har et pillemagasin indbygget i ovnen. Det betyder, at pilleovnen kan opvarme boligen i op til to døgn uden opfyldning. Den nærmere tidsperiode afhænger af det såkaldte pillemagasins’ størrelse. En pilleovn sviner ikke miljøet, da afbrændingen af træpiller er CO2-neutralt. Pillerne – eller brændet om man vil – bruges i reglen i to forskellige størrelser, nemlig 6 mm og 8 mm.

Piller, der fylder!

Den store fordel ved en pilleovn er som nævnt de begrænsede løbende omkostninger. Træpillerne er simpelthen væsentlig billigere end f.eks. olie, men ulempen er at de fylder! Et normalt parcelhus forbruger typisk omkring tre tons piller om året. Ja, tre tons, det var ikke en trykfejl. Indkøb og opbevaring af tonsvis af træpiller er for de fleste mennesker det mest besværlige aspekt ved denne type opvarmning. Men klarer du den udfordring er hytten også både varm, miljørigtig og omkostningsvenlig, vinteren igennem.

Hvis man har masser af plads til opbevaring, er der yderligere penge at spare. Man får nemlig mængderabat, hvis man henter et stort parti træpiller. I den forbindelse skal det bemærkes, at der er stor forskel på kvaliteten af træpiller. Og det er meget vigtigt at købe en god og ensartet variant, da brændskålen ellers stopper til med aske og slagger, altså affald fra træpillerne. Slagger ligger i brændskålen som store klumper hårdt aske.

Gode tips inden du køber

Okay, nu har du måske taget beslutningen? Inden du investerer i en pilleovn er der imidlertid en række faktorer, du bør overveje.

  • Få afklaret dit behov for opvarmning. Hvor mange kvadratmeter skal du have dækket? Og skal træpilleovnen være den primære eller sekundære varmekilde?
  • Kan en investering i ændringen af den primære varmekilde forrentes? Typisk, ja! En tommelfingerregel siger, at det beløb man bruger til olie bliver halveret, når pengene i stedet går til køb af træpiller. Hvis du har elvarme, reducerer du de løbende udgifter med helt op til 70 procent.
  • Undersøg markedet grundigt og tal med eksperter. Køb dernæst en pilleovn hos en forhandler, der også kan tilbyde løbende service efter handlen, og vælg ikke mindst en forhandler, der er etableret. Man kan nemt brænde fingrene ved at købe for billigt, hvis man efterfølgende ikke får den service, man har brug for – men ikke nødvendigvis krav på. Store varehuse kan ofte sælge til en god pris, men de har ikke resurserne til at hjælpe senere. Det er et trade-off. Du risikerer at stå alene med problemerne efterfølgende. Hvis en forhandler mener, at han kun skal modtage betalingen, mens indregulering, service og garanti påhviler importøren, så vil det være en god ide at tjekke med importøren – Inden køb!
  • Vælg en træpilleovn som er nem at betjene, og som hele familien kan betjene uden problemer. Påfyldning af piller skal være let og gerne forbundet med en følelse af hygge, fordi man sørger for opvarmning af huset. Ellers bliver det en sur tjans at tjene besparelsen på varmeregningen hjem! Der skal jo fyldes flere tons piller i om året.
  • Det er vigtigt, at du let kan styre temperaturen. Og ovnen skal være let at gøre ren.
  • Husk, at den dyreste ovn ikke nødvendigvis er bedre end en billigere model.
  • Man kan med fordel bruge lidt ekstra penge til kvalitetspiller. Så undgår man nemlig ofte en relativ dyr løbende service. Det kan således sjældent betale sig at spare 10 procent på træpillerne, hvis de dermed indeholder 10 procent smuld og støv, som ikke varmer, men bare stopper ovnen. Det er bedst at bruge 6 mm træpiller. De slider nemlig mindst på ovnen og er derudover mest støjsvage. Det er nemlig sværere for producenterne at skjule affald af forskellig art i de mindre piller. Og der er mange eksempler på plastaffald og grus i træpillerne, hvilket igen skader ovnen.
  • Afbrænding af træpiller afgiver lyd, så find ud af om det vil genere dig – og arbejd i så fald på hvordan støjgenerne kan reduceres.