Miljørigtigt og billigt Stokerfyr
Er du træt af dit olie- eller gasfyr. Vil du prøve state-of-the-art og så endda med stor sandsynlighed dansk-produceret. Så er et stokerfyr sagen. Denne miljørigtige brænder til boligopvarmning kan ”køre” på mange brændstoffer som træpiller, korn eller træflis. Og dermed hører et stokerfyr til noget af det mest miljørigtige på markedet. I Danmark er et stokerfyr, med den særlige stoker kedel, på vej frem. Flere danske mærker, som Baxi, er førende ikke på hjemme men også ude indenfor centralvarmekedler. Hvis du allerede er blevet overbevist, skal du vide, at et stokerfyr inklusiv installering godt kan koste dig 70.000 kroner. Måske mere. Til gengæld har du i mange årtier fremover, forudsat at du vedligeholder stokerfyret, en effektiv, miljørigtig og økonomisk fornuftig opvarmningsform. Og lærer du at bruge kedlen og brændslet rigtigt, har du bioenergi til opvarmning af både brugsvand og bolig.
På internettet er der mange fora for brugere, der også kan give dig værdifulde råd i forhold til brug og vedligeholdelse af et stokerfyr.
Godt valg: Et stokerfyr
Tillykke med huskøbet! Og på med vanten. Dit nye stokerfyr venter på at blive installeret af dygtige installatører. Der findes mange gode stokerfyr. Men også et par du bør undgå.
Et stokerfyr skal vedligeholdes mere end både et oliefyr og et gasfyr. Du skal også ofte hælde brændsel på magasinet, og dermed giver et stokerfyr mere arbejde. Men det er stadig minimalt i forhold til fordelene ved det.
Næste skridt, hvis du da ikke er blevet skræmt væk af den minimale men vigtige vedligeholdelse, er valget mellem et fuldblods stokerfyr eller et semi-stokerfyr.
Førstnævnte kan brænde snart sagt alt og koster dermed også derefter. Et mindre avanceret stokerfyr fungerer i realiteten som en pillebrænder, hvilket på den anden side gør dig afhængig af prisen på træpiller. Dermed er pillebrænderen næsten lig et traditionelt oliefyr i vedligeholdelse og anskaffelsespris. Uanset hvad du vælger, skal du passe på ikke at købe et for kraftfuldt stokerfyr (KW), så regn ud for hvor mange kubikmeter, der skal opvarmes sammenholdt med dit behov for varmt vand til både radiatorer og køkken/badeværelser.
Som en grundregel er pillebrænderen mest egnet til et mindre parcelhus, mens stokerfyret er godt til en stor villa og det, der er større.
Store fordele
Flere danske producenter forbedrer konstant komforten og brugervenligheden for ejere af stokerfyr, så der blandt andet nu er udviklet en decideret automatisk påfyldningsenhed, der via et rørsystem kan kobles til en ekstern silo (med træflis, korn osv.). Du skal ikke lade dig afskrække af anskaffelsesprisen på den forkerte side af 60.000 kroner. Det er hurtigt tjent hjem, da varmeregningen allerede det første år kan være halvdelen af den, du får med et traditionelt oliefyr. Som en grundregel skal magasinet til stokerfyret fyldes på to gange ugentligt om vinteren, mens du afhængig af vandbehov kan fylde det op en gang ugentligt, endda til tider sjældnere, om sommeren.
Alt i alt er et stokerfyr også et valg mod en livsstil, der er mere miljørigtig og gør det selv. Og i længden billigere end et traditionelt olie- eller gasfyr. Danmark producerer nogen af verdens bedste stokerfyr, så du behøver ikke kigge ud over grænserne. Du skal have en installatør på opgaven, så du kan placere stokerfyret det rigtige sted.
Har du små børn skal disse instrueres i på ingen måde at pille ved stokerfyret eller putte brændsel på det – alene.
Brandfaren, fordi stokerfyret åbnes ofte, er større end ved traditionel opvarmning.